Οι ζωντανές καλλιέργειες και τα προβιοτικά δεν είναι το ίδιο πράγμα;! Βασικά, όχι ακριβώς!
Εδώ είναι το θέμα: όλα τα προβιοτικά είναι ζωντανές καλλιέργειες, αλλά δεν είναι όλες οι ζωντανές καλλιέργειες προβιοτικά.
Ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά δείτε πώς λειτουργεί: Οι ζωντανές καλλιέργειες και τα προβιοτικά είναι και οι δύο ζωντανοί μικροοργανισμοί, αλλά δεν έχουν όλοι οι μικροοργανισμοί αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες ζωντανές καλλιέργειες θα μπορούσαν απλώς να είναι αβλαβή βακτήρια (συχνά χρησιμοποιούνται ως παράγοντες ζύμωσης τροφίμων) που ενισχύουν τη γεύση και την υφή του φαγητού σας, για παράδειγμα. Αλλά τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ωφελούν πραγματικά την υγεία σας όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Ζωντανές καλλιέργειες στη διατροφή μας
Η ζύμωση με μικροοργανισμούς είναι πιο συχνή από ό,τι φαντάζεστε και είναι μια πανάρχαια διαδικασία που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 7000 χρόνια! Στην παραγωγή τροφίμων, ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της ζύμωσης. Ιστορικά, ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε ορισμένα βακτήρια (και μερικές φορές μαγιά) για να φτιάξει τυρί, ψωμιά, μπύρες και γιαούρτια! Και στην πραγματικότητα, ακόμη και η σοκολάτα είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτοί οι μικροοργανισμοί όχι μόνο μετατρέπουν το αρχικό προϊόν σε αυτά τα νόστιμα τρόφιμα, αλλά βοηθούν επίσης να διασφαλιστεί ότι αυτά μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλά τρόφιμα οφείλουν επίσης την ιδιαίτερη γεύση τους σε αυτούς τους ζωντανούς μικροοργανισμούς. Για παράδειγμα, το ψωμί με προζύμι παράγεται από τη δράση των καλλιεργειών Lactobacilli. Τα διαφορετικά τυριά παίρνουν επίσης το ιδιαίτερο άρωμα, την υφή και τη γεύση τους από ζωντανές καλλιέργειες. Ακόμη και το κόκκινο κρασί για το δείπνο είναι ένα παρασκεύασμα σταφυλιών που υφίστανται ζύμωση.
Τα προβιοτικά είναι ειδικές ζωντανές καλλιέργειες με οφέλη για την υγεία
Τα γιαούρτια παράγονται με τις ζωντανές καλλιέργειες Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Καθώς αυτοί οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να διασπούν τη ζάχαρη και το άμυλο στο γάλα, απελευθερώνουν ένζυμα που υποστηρίζουν την πέψη της λακτόζης. Τα γιαούρτια είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που δυσκολεύονται με την πέψη της λακτόζης, χάρη στις ζωντανές καλλιέργειες – γνωστές και ως ζυμωτές γιαουρτιού – που ονομάζονται Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus. Μπορεί να έχουν περίπλοκα ονόματα, αλλά εκτελούν μια εξαιρετικά χρήσιμη εργασία: διασπούν φυσικά μέρος της λακτόζης στο γάλα και σας βοηθούν να αφομοιώσετε καλύτερα την υπόλοιπη λακτόζη από το προϊόν. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά βολικό, δεδομένου ότι για μερικούς ανθρώπους η παραγωγή ενζύμων που διασπούν τη λακτόζη μπορεί να μειωθεί με την ηλικία.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτές, οι ζωντανές καλλιέργειες επηρεάζουν επίσης τη γεύση και την υφή του φαγητού. Ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus ζυμώνουν τη λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος) για να δημιουργήσουν γαλακτικό οξύ. Η αύξηση του γαλακτικού οξέος επιτρέπει στο γάλα να πήξει και να σχηματίσει τη συγκεκριμένη υφή γιαουρτιού που τόσο αγαπάμε!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα γιαούρτια περιέχουν τις δύο ζυμώσεις γιαουρτιού, δεν περιέχουν όλα την επαρκή ποσότητα. Όταν είναι πάνω από 108 CFU/γραμμάριο, τότε αρχίζει να εμφανίζεται το όφελος για την υγεία από τη βελτιωμένη πέψη της λακτόζης. Με άλλα λόγια, τότε είναι που χαρακτηρίζουμε αυτούς τους ζυμωτές γιαουρτιού ως προβιοτικά!
Η γευστική ουσία του
Κάθε γιαούρτι παρασκευάζεται με ζωντανές καλλιέργειες που βοηθούν στη ζύμωση του γάλακτος. Αλλά μόνο όταν αυτές οι καλλιέργειες υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες μπορούμε να τις ονομάσουμε προβιοτικά.
Το Activia είναι ένα γιαούρτι που είναι γεμάτο με δισεκατομμύρια προβιοτικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Μαζί με τα δύο στελέχη προβιοτικών, περιέχει και άλλες ζωντανές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των Lactococcus lactis και Bifidobacterium που είναι γνωστό ότι φτάνει ζωντανό στο πεπτικό!
Αυτό κάνει το Activia το τέλειο ζωντανό γιαούρτι για να απολαύσετε, είτε για πρωινό είτε για σνακ. Επιπλέον, είναι επίσης γεμάτο με ασβέστιο που αγαπά απόλυτα το πεπτικό σας.
Ιδού – τώρα ξέρετε γιατί γίνεται όλη αυτή η συζήτηση γύρω από τα προβιοτικά, και ξέρετε επίσης πού να τα βρείτε! Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε – το να νιώθεις καλά από μέσα είναι τόσο εύκολο όσο μερικές κουταλιές Activia την ημέρα!