Καθώς γινόμαστε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι με την υγεία μας, αρχίζουμε να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε το σώμα μας. Είναι όμως τα «προβιοτικά» και τα «πρεβιοτικά» τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την υγιεινή διατροφή; Συνήθως όχι, όμως αν το σκεφτείτε, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.
Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε ακούσει για αυτούς τους μικρούς βοηθούς που παρέχουν οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, ωστόσο λίγοι μπορούν να εξηγήσουν τι είναι. Ποια οφέλη έχουν τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά λοιπόν; Και γιατί δεν είναι το ίδιο πράγμα;
Ας βγάλουμε τα μικροσκόπια μας και ας αρχίσουμε την έρευνα!
Τι είναι τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτοί οι μικροσκοπικοί βοηθοί, μπορεί να βρίσκονται σε ορισμένα γιαούρτια και σε γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, ενώ τα πρεβιοτικά είναι ως επί το πλείστων ένας τύπος ινών που δεν είναι εύπεπτες από το ανθρώπινο σώμα.
Όπως μπορείτε να δείτε, παρά την ομοιότητα στα ονόματά τους, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά διαφέρουν σημαντικά. Πρώτον, από τη φύση τους, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί ενώ τα πρεβιοτικά είναι χημικά ανενεργές ουσίες. Δεύτερον, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά έχουν διαφορετικές λειτουργίες που θα ανακαλύψουμε καθώς αναρωτιόμαστε «ποια οφέλη έχουν τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά;»
Κάθε διαφορετικό είδος βακτηριακού στελέχους μπορεί να μας εξασφαλίσει διαφορετικά οφέλη! Για παράδειγμα, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορούν να βελτιώσουν την πέψη της λακτόζης σε όσους έχουν δυσανεξία, καθώς διασπούν μέρος της λακτόζης στο γάλα και βοηθούν στην πέψη των υπόλοιπων μερών του προϊόντος. Τα πρεβιοτικά έχουν τελείως διαφορετική δουλειά, καθώς περνούν από το στομάχι άπεπτα, καταλήγοντας στο παχύ έντερο και παρόλο που δεν μπορούν να αφομοιωθούν όπως τα προβιοτικά, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Ποια οφέλη έχουν τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά;
Πρεβιοτικά και προβιοτικά μαζί, συμβάλλουν στην γενική υγεία και ευεξία μας. Όταν καταναλώνονται ζωντανά και στη σωστή ποσότητα (π.χ. 108 CFU/g στο γιαούρτι), τα προβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας. Αυτές οι ζωντανές καλλιέργειες που βρίσκονται στα γιαούρτια και σε ορισμένα γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βελτιώσουν την πέψη της λακτόζης του προϊόντος σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης. Οι ειδικοί στην υγεία του εντέρου πιστεύουν ότι η βοήθεια ενός προβιοτικού στην πέψη της λακτόζης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πεπτικής δυσφορίας. Τα πρεβιοτικά, από την άλλη πλευρά, έχουν εντελώς διαφορετικά οφέλη. Η ινουλίνη κιχωρίου, το πρεβιοτικό που διατίθεται στις ρίζες κιχωρίου(είδος ραδικιού), όταν λαμβάνεται σε ποσότητες 12 g/ημέρα συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Ενισχύστε την ημέρα σας με πρεβιοτικά και προβιοτικά
Ξεκινήστε κάθε μέρα με εξαιρετικό τρόπο κάνοντας καλές επιλογές. ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί! Ας ξεκινήσουμε κάνοντας καθημερινή άσκηση και παρέχοντας στο σώμα μας θρεπτικά συστατικά.
Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μερικές απλές διατάσεις και στη συνέχεια ένα πεντανόστιμο πρωινό με θρεπτικά, πολύχρωμα καλούδια, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, πρεβιοτικά και προβιοτικά μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή.
Αγαπήστε τον εαυτό σας από μέσα, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε!
Διαβάστε επίσης: