«Προβιοτικό» σημαίνει κυριολεκτικά «για τη ζωή». Από τότε που η λέξη «προβιοτικό» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ού αιώνα, γενιές επιστημόνων μελετούν τι κάνουν τα προβιοτικά και πώς λειτουργούν.
Ο ορισμός των προβιοτικών εξελίχθηκε τον περασμένο αιώνα. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει ως προβιοτικά, οποιονδήποτε ζωντανό μικροοργανισμό, ο οποίος, όταν χορηγείται σε επαρκείς ποσότητες, έχει οφέλη για την υγεία του χρήστη. Με πιο απλά λόγια, είναι τα καλά βακτήρια. Αυτοί οι μικροί φιλικοί βοηθοί μπορούν να έχουν οφέλη στο ανθρώπινο σώμα όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα.
Πού βρίσκουμε τα προβιοτικά
Αυτό είναι εύκολο: στο γιαούρτι με προβιοτικά. Όλα τα γιαούρτια περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες - συγκεκριμένα Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus, αλλά εδώ είναι η διαφορά - δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια επαρκείς ποσότητες για να ταξινομηθούν ως προβιοτικά. Πρέπει να παρουσιάζονται σε ποσότητες 108CFU/g ή παραπάνω και να παρέχουν οφέλη για την υγεία για να χαρακτηριστούν ως προβιοτικά.
Πως παράγονται προβιοτικά - η διαδικασία ζύμωσης του γιαουρτιού
Για να γίνει γιαούρτι, το γάλα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία γαλακτοζύμωσης. Εκτός από τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η διαδικασία προσφέρει οφέλη όπως η φυσική μείωση της ποσότητας λακτόζης στο γάλα και η δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των προβιοτικών. Πώς συμβαίνει αυτό; Κατά τη δημιουργία γιαουρτιού, τα γαλακτικά βακτήρια τρέφονται με λακτόζη, παράγοντας γαλακτικό οξύ. Αυτό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, καθώς και τη χαρακτηριστική, κάπως όξινη γεύση του γιαουρτιού.
Τι κάνουν τα προβιοτικά;
Αν αναρωτιέστε για τα οφέλη των προβιοτικών, οι ειδικοί για την υγεία του πεπτικού διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλουν στην ευεξία του πεπτικού βοηθώντας στην πέψη της λακτόζης σε άτομα που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη λακτόζη με φυσικό τρόπο.
Γιατί να καταναλώνουμε γιαούρτια;
Τα γιαούρτια έχουν ήδη μεγάλη φήμη ως πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνών. Αλλά πέρα από αυτό, όταν περιέχουν προβιοτικά, υποβοηθούν την πέψη της λακτόζης και αυτό τα καθιστά μία φανταστική προσθήκη σε μία ισορροπημένη διατροφή.