Φαντάσου το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Είναι πράσινο, είναι μεγαλειώδες και είναι απίστευτα απέραντο. Εκτιμάτε ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου περιέχει περίπου 400 δισεκατομμύρια δέντρα - αρκετά για να αξίζει το όνομα «Πνεύμονας του Πλανήτη».
Τώρα προσπάθησε να φανταστείς την ίδια ποσότητα ζωής - αλλά μέσα σου! Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά έχεις τρισεκατομμύρια ζωντανούς μικροοργανισμούς μέσα στο σώμα σου. Όχι δισεκατομμύρια, αλλά τρισεκατομμύρια. Ναι, τρισεκατομμύριο με 12 μηδενικά. Σου φαίνεται ενδιαφέρον; Πού να διαβάσεις και τη συνέχεια!
Χωρίς να το γνωρίζεις, το σώμα σου φιλοξενεί έναν ολόκληρο μικρόκοσμο ύπαρξης που δεν βλέπετε με το μάτι. Με πιο σχετικούς όρους, είμαστε γεμάτοι μικροοργανισμούς που όλοι μαζί υπολογίζονται έως και 1000 φορές περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων στη Γη. Αυτό είναι 100 φορές περισσότερο από τον αριθμό των αστεριών στον γαλαξία μας. Και μάλιστα το 95% αυτών των μικροοργανισμών ζει στο πεπτικό μας! Αυτά τα πολυπληθή βακτήρια του πεπτικού συνυπάρχουν εκπληκτικά σε αμοιβαία αρμονία και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του σώματός μας.
Το μικροβίωμα του πεπτικού μας είναι απαραίτητο για την υγεία μας, βοηθώντας στην πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Από τη γέννηση έως τα βαθιά γεράματα, η ποικιλομορφία των μικροβίων του πεπτικού είναι δυναμική και θεωρείται δείκτης ενός λειτουργικού μικροβιώματος.
Μικροβίωμα; Βακτήρια; Τι είναι τα βακτήρια του πεπτικού;
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη βακτηρίων στο έντερο μας, τα οποία αποτελούν συλλογικά ένα σημαντικό μέρος του μικροβιώματος του πεπτικού μας, γνωστό και ως πεπτική χλωρίδα. Αυτά είναι σημαντικά για την υγεία μας, καθώς περίπου 150 διαφορετικά είδη ζουν στο πεπτικό κάθε ατόμου και συνολικά υπολογίζονται περισσότερα από 1.000 είδη σε όλους τους ανθρώπους μαζί. Απόλυτα μοναδική όμως για κάθε άτομο είναι η σύνθεση και οι ποσότητες αυτών των βακτηρίων και μπορεί να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου.
Όπως ακριβώς το δακτυλικό αποτύπωμα, έτσι και το μοναδικό μικροβίωμα του εντέρου μας προσδιορίζει ως άτομα, αλλά αυτή η σύνθεση είναι αρκετά δυναμική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ποικιλία και τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μας, όπως:
- Τρόπος ζωής - Όλες οι σωματικές δραστηριότητες και το άγχος
- Διατροφή - είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή
- Περιβάλλον -Επίπεδα ρύπανσης στο περιβάλλον
- Φαρμακευτική αγωγή -Αναλαμβάνουμε αντιβιοτικά ή όχι, για παράδειγμα
- Γονίδια.
Το μικροβίωμα του εντέρου μας είναι πιο ευτυχισμένο όταν βρίσκεται σε αρμονία, συμβάλλοντας στην καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού μας.
Βακτήρια του πεπτικού: Τα διάφορα είδη
Υπάρχουν διάφορα είδη βακτηρίων του πεπτικού και όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Τα βακτήρια, όπως όλοι οι οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων και εμάς), έχουν ονόματα και επώνυμα και ανήκουν σε οικογένειες. Η επιστήμη της ονομασίας οργανισμών ονομάζεται ταξινομία και λειτουργεί σαν σύστημα ταξινόμησης. Με αυτόν τον τρόπο, τα βακτήρια μπορούν να αναγνωριστούν, να ονομαστούν και να ταξινομηθούν με κοινά χαρακτηριστικά. Μέσα στο πεπτικό σας υπάρχουν 150 διαφορετικά είδη βακτηρίων που περιέχουν σχεδόν 10 εκατομμύρια γονίδια. Το μικροβίωμα του πεπτικού μας είναι μοναδικό, με διαφορετικούς παράγοντες που το χαρακτηρίζουν, όπως ο τοκετός, ο θηλασμός, η τρέχουσα διατροφή και ο τρόπος ζωής μας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα κυρίαρχα είδη βακτηρίων στο πεπτικό είναι: Bacteroides, Clostridium, Fusobacterium, Eubacterium, Ruminococcus, Peptococcus, Peptostreptococcus και Bifidobacterium. Άλλα όπως η Escherichia και ο Lactobacillus υπάρχουν επίσης στο έντερο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Φυσικά υπάρχουν περισσότερα διαφορετικά είδη βακτηρίων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, αλλά έχουν διαφύγει από τους επιστήμονες καθώς δεν μπορούν να καλλιεργηθούν in vitro.
Ζήτω το μικροβίωμα του πεπτικού!
Το μικροβίωμα του πεπτικού μας μοιάζει με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου που είναι γεμάτο ποικιλομορφία και αγαπάει την ποικιλία γεύσεων. Έτσι, είναι πάντα καλή ιδέα να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα στο μικροβίωμά μας με μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει επίσης ένα ουράνιο τόξο φρούτων και λαχανικών! Υγεία, ευεξία, ζωτικότητα-όλα ξεκινούν από μέσα μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν γνωρίζοντας περισσότερα για τον μικρόκοσμο μέσα μας.