Το γιαούρτι δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα καινούργιο τρόφιμο και η παρασκευή γιαουρτιού είναι μια τέχνη που ξεκινά από τη νεολιθική εποχή πριν από 5000 - 10000 χρόνια. Έχει μια μακρά (και ενδιαφέρουσα!) Ιστορία ύπαρξης - θεωρείται τροφή για τους θεούς στην αρχαία Ινδία, ενώ στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη συνήθιζαν να το καταναλώνουν ως πλούσιο οξύγαλα (ξινόγαλα). Επιπλέον υπάρχει σειρά διαφορετικών ειδών γάλατος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού - από προβάτου έως κατσικίσιο, βουβαλίσιο και αγελαδινό.
Με το γιαούρτι να γίνεται πρόσφατα συνώνυμο με τα «προβιοτικά», είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε, «Τι είναι το γιαούρτι με προβιοτικά;» Λοιπόν, είναι ένα γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή (WHO / FAO). Ωστόσο, προσέξτε, ενώ όλα τα γιαούρτια παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας καλλιέργειες ζωντανών βακτηρίων, δεν μπορούν όλα τα γιαούρτια να θεωρηθούν προβιοτικά.
Ας μιλήσουμε για προβιοτικά
Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τα βακτήρια; Πιθανώς τίποτα ευχάριστο! Λοιπόν, μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι πολλοί τύποι βακτηρίων είναι πραγματικά καλοί για εσάς και περίπου ένα τρισεκατομμύριο αυτών ζουν στο έντερο σας αυτή τη στιγμή!
Μερικά από τα βακτήρια που είναι καλά για εσάς είναι γνωστά ως προβιοτικά και αυτά περιλαμβάνουν διαφορετικά στελέχη βακτηρίων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Ένα γιαούρτι με προβιοτικά είναι απλώς εκείνο που περιέχει επαρκή ποσότητα ορισμένων στελεχών ζωντανών βακτηρίων, όπως Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus. Αυτές οι ζωντανές καλλιέργειες γιαουρτιού ή γάλατος που έχει υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πέψη λακτόζης του προϊόντος σε άτομα που δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τη λακτόζη, βοηθώντας μας να αισθανθούμε καλύτερα μέσα μας. Πείτε λοιπόν "ΝΑΙ!" στο γιαούρτι με τα προβιοτικά και κάντε το μέρος των καθημερινών επιλογών σας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής - ας αποκομίσουμε τα οφέλη του γιαουρτιού με προβιοτικά!
Για να θεωρηθεί ένα γιαούρτι ως γιαούρτι με προβιοτικά, η ποσότητα αυτών των δύο καλλιεργειών είναι καθοριστική. Το Streptococcus thermophilus και το Lactobacillus bulgaricus πρέπει να φτάσουν μια ελάχιστη ποσότητα 108 CFU/g για να μπορεί να θεωρείται το γιαούρτι με προβιοτικά. Ορισμένα προϊόντα δεν πληρούν αυτές τις ποσότητες και επομένως δεν ταξινομούνται ως προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις γιαούρτι με προβιοτικά
Το Activia είναι αξεπέραστα κρεμώδες γιαούρτι, χάρη στην αργή ζύμωση στους 37 ° C για ώρες και την εμπειρία της Danone που μετράει περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Μπορείτε να το απολαύσετε απευθείας από το κύπελλο ή να το προσθέσετε σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών, όπως νόστιμα smoothies και μπολ granola!
Σε τελική ανάλυση
Απλώς θυμηθείτε, για να αποκομίσετε τα οφέλη του γιαουρτιού με προβιοτικά, πρέπει να το κάνετε τακτικό μέρος της διατροφής σας: οπότε, είτε είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε μια μέρα είτε ένα νόστιμο επιδόρπιο για να γλυκάνετε το βράδυ σας, τα γιαούρτια είναι μια εξαιρετική επιλογή για απίθανη γεύση και για καλή υγεία του πεπτικού (χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν) .... Καλή απόλαυση!