Οι λέξεις «πρεβιοτικά» και «προβιοτικά» έχουν γίνει της μόδας τελευταία και θεωρούνται (δικαίως!) σημαντικά για την γενικότερη υγεία και ευεξία μας. Παρόλο που ακούγονται παρόμοια και είναι εξίσου καλά για εμάς, να ξέρετε ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά δεν είναι το ίδιο πράγμα!
Όταν λέμε πρεβιοτικά, μην τα μπερδεύετε με τα ξαδέρφια τους, τα προβιοτικά. Τι είναι πραγματικά τα πρεβιοτικά; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με αυτό που ΔΕΝ είναι! Δεν είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί όπως τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανές καλλιέργειες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ τα πρεβιοτικά είναι οργανικές ουσίες που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τους μικροοργανισμούς-ξενιστές και αποφέρουν οφέλη για την υγεία.
Ένα βήμα παραπέρα: Φυτικές ίνες και πρεβιοτικά
Γνωρίζοντας ότι τα πρεβιοτικά είναι ως επί το πλείστον φυτικές ίνες, μπορεί να αναρωτηθείτε αν όλες οι ίνες είναι πρεβιοτικά. Η απάντηση είναι όχι. Οι φυτικές ίνες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αφθονία στα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, το πίτουρο, τους σπόρους βρώμης και το σιτάρι ολικής αλέσεως. Μπορούν να είναι διαλυτά ή αδιάλυτα, με ορισμένα να προσφέρουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, για παράδειγμα, ίνες κριθαριού, ίνες δημητριακών βρώμης, ίνες ζαχαρότευτλου και ίνες πίτουρου σιταριού μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού όταν καταναλώνονται στις συνιστώμενες ποσότητες.
Μια συγκεκριμένη ίνα που συγκαταλέγεται στα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη στις ρίζες κιχωρίου. Η ινουλίνη κιχωρίου είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού (με ημερήσια πρόσληψη 12g).
Αναζητώντας φυτικές ίνες και τρόφιμα με πρεβιοτικά
Οι ίνες δημητριακών κριθαριού, οι ίνες δημητριακών βρώμης, οι ίνες ζαχαρότευτλου, οι ίνες σίκαλης και οι ίνες πίτουρου σιταριού είναι εξαιρετικές πηγές διαφόρων ινών. Τα φρούτα ταιριάζουν επίσης σε αυτή την ομάδα! Συνήθως συνδέουμε τα φρούτα με βιταμίνες και μέταλλα και ξεχνάμε το γεγονός ότι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών – ιδιαίτερα μούρα, εσπεριδοειδή, μήλα και αχλάδια όταν καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα. Συνολικά, η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών κάθε μέρα θα σας βοηθήσει με τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες.
Το να βρείτε πρεβιοτικά, συγκεκριμένα, δεν είναι απλό, καθώς είναι λίγο δύσκολο να βρεθούν στα τρόφιμα. Η αναζήτηση ορισμένων δημητριακών και γιαουρτιών εμπλουτισμένων με πρεβιοτικά στο σούπερ μάρκετ μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτησή σας. Αλλά αν ψάχνετε για μια πηγή πρεβιοτικών, εφοδιαστείτε με ρίζες κιχωρίου που περιέχουν πρεβιοτικά με τη μορφή «ινουλίνης κιχωρίου».
Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι πηγή ινουλίνης (επίσης ένα είδος φυτικών ινών), όπως: αγκινάρες, μπανάνες, πράσα, κρεμμύδια, σπαράγγια, σιτάρι και κριθάρι. Έτσι, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα σε συνιστώμενες ποσότητες, σίγουρα θα αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών.
Οφέλη των φυτικών ινών: Γιατί οι φυτικές ίνες είναι καλές για εμάς;
Μία ισορροπημένη διατροφή για καθημερινή ευεξία
Η επιλογή να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας ξεκινά με την επίγνωση του τι βάζετε στο σώμα σας. Δεν έχει να κάνει μόνο με άφθονα πρεβιοτικά ή μόνο πολλές βιταμίνες. Αντίθετα, το κλειδί βρίσκεται στο να επιτύχετε μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε όλα όσα χρειάζεται και αγαπά το σώμα σας! Ξεκινήστε με μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως να συμπεριλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή ισορροπημένη διατροφή σας. Εμπλουτίστε τα γεύματά σας με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ΚΑΙ μπορείτε επίσης να διασκεδάσετε πειραματιζόμενοι με διαφορετικές γεύσεις. Υπάρχει ένας απύθμενος θησαυρός από διαφορετικά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε!