Το Bifidus, επίσης γνωστό ως μπιφιντοβακτήριο, είναι ένα χρήσιμο είδος βακτηρίων που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 στην εντερική χλωρίδα νεογέννητων μωρών. Τα μπιφιδοβακτήρια και ο λατοβάκιλλος φαίνεται να είναι τα πιο κυρίαρχα βακτήρια στο πεπτικό ενός βρέφους.
Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλά άλλα διαφορετικά είδη μπιφιδοβακτηρίων όπως τα B. infantis, B. animalis, B. bifidum και B. longum. Τα ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι μπορούν να περιέχουν αυτό το είδος βακτηρίων, ενσωματώνοντάς τα έτσι στον τρόπο ζωής μας. Εκτός από αυτό, τα γιαούρτια περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες μικροοργανισμών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως προβιοτικά.
Σήμερα, το Activia, απολαμβάνεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ως ένα μοναδικά ήπιο και κρεμώδες προϊόν γεμάτο με Bifidus και δισεκατομμύρια ζωντανές καλλιέργιες προβιοτικών. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα το Bifidus και ας δούμε πώς μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής σου διατροφής.
Τι ρόλο παίζει το Bifidus στη διατροφή
Τα βακτήρια, γενικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ζύμωση των τροφίμων. Ας δούμε για παράδειγμα το ψωμί. Δεν θα είχαμε ψωμί χωρίς τη ζύμωση του αλευριού με ορισμένα είδη βακτηρίων και μαγιάς. Είναι πολύ παρόμοιο για προϊόντα όπως η σάλτσα σόγιας και τα γιαούρτια, τα οποία περνούν όλα από μια διαδικασία ζύμωσης για να επιτύχουν τις μοναδικές γεύσεις και τα χαρακτηριστικά τους.
Όταν το βακτήριο Bifidus εμπλέκεται στη ζύμωση, παράγει γαλακτικό οξύ και ως εκ τούτου ανήκει στην οικογένεια των «βακτηρίων γαλακτικού οξέος». Χάρη στο γαλακτικό οξύ που απελευθερώνεται στο φαγητό, η γεύση συχνά βελτιώνεται και μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τι είναι το γιαούρτι με Bifidus;
Το Bifidus σπάνια εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι. Τα γιαούρτια, από τη φύση τους περιέχουν καλλιέργειες. Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλα στελέχη, όπως το Bifidus, μπορούν επίσης να προστεθούν σε γιαούρτια και ζυμωμένο γάλα. Μόλις προστεθεί, το Bifidus μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα άλλα στελέχη, φέρνοντας στο γιαούρτι τη συγκεκριμένη κρεμώδη γεύση και υφή του.
Το Activia είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γιαουρτιού που περιέχει ένα μείγμα διαφορετικών ζωντανών μικροοργανισμών - 5 στελέχη για την ακρίβεια! Αυτά τα βακτηριακά στελέχη είναι αυτά που τελικά μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι. Ένας από τους 5 πληθυσμούς είναι ένα ιδιαίτερο είδος του Bifidus για το οποίο εργάζονται οι επιστήμονες της Danone για πάνω από 30 χρόνια τώρα. Η τέλεια ισορροπία μεταξύ της σωστής θερμοκρασίας και χρόνου διατηρεί τις καλλιέργειες του γιαουρτιού σε ανάπτυξη και βοηθάει το Bifidus να πολλαπλασιάζεται.
Υπάρχουν πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια Bifidus σε κάθε κύπελλο Activia. Αυτό το πρόσθετο στέλεχος Bifidus στο Activia είναι αποδεδειγμένο ότι παραμένει ζωντανό σε όλη τη διαδρομή από το στόμα μέχρι το πεπτικό. Έτσι, κάθε φορά που τρως ένα κύπελλο Activia που αγαπά το πεπτικό, απολαμβάνεις πραγματικά δισεκατομμύρια ζωντανούς μικροοργανισμούς όπως το Bifidus και οι καλλιέργειες γιαουρτιού που αγαπούν το πεπτικό*. Αν ψάχνεις για προβιοτικά και bifidus, το Activia είναι το κατάλληλο προϊόν για σένα. Επιπλέον αυτό το υπέροχα κρεμώδες σνακ είναι μια νόστιμη πηγή ασβεστίου που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων.
Άλλοι τρόποι να εντάξεις το Bifidus στη διατροφή σου
Όπως προαναφέραμε, το Bifidus σπάνια προκύπτει φυσικά στα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκύπτει. Απλά πρέπει να ξέρετε ποια τρόφιμα να επιλέξετε. Και φυσικά υπάρχει πάντα η Activia και τα δισεκατομμύρια ζωντανά Bifidus που μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής σας κάθε μέρα!