Tα «Προβιοτικά» είναι ένα καυτό θέμα στους κύκλους υγείας και τα οφέλη των προβιοτικών ερευνώνται συνεχώς. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα τα προβιοτικά; Και ποια είναι τα οφέλη της λήψης προβιοτικών κάθε μέρα; Είναι τα προβιοτικά καλά για εσένα; Ακολουθεί μια ανάλυση όλων όσων πρέπει να γνωρίζεις.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Τι είναι τα προβιοτικά;
Για να κατανοήσουμε τι είναι τα προβιοτικά, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι είναι τα βακτήρια. Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί που είναι πολύ μικροί για να γίνουν αντιληπτοί από το ανθρώπινο μάτι, και όμως ζουν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε τρισεκατομμύρια στο σώμα μας! Όταν ακούμε τη λέξη «βακτήρια», μπορεί να σκεφτόμαστε ότι είναι κάτι που δεν θα θέλαμε, αλλά κάνουμε λάθος, το 99,9% των βακτηρίων δεν είναι στην πραγματικότητα επιβλαβή για τον άνθρωπο. Μάλιστα, μερικά είναι ακόμη και ωφέλιμα για εμάς!
Τα προβιοτικά είναι μερικοί από αυτούς τους φιλικούς μικροοργανισμούς και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, έχουν οφέλη για την υγεία.
Πού ωφελούν τα προβιοτικά;
Είναι σαφές ότι τα προβιοτικά παρέχουν οφέλη για την υγεία, αλλά ποια είναι τα οφέλη της λήψης προβιοτικών κάθε μέρα και ποια είναι τα κύρια οφέλη των προβιοτικών για την υγεία; Είναι εκπληκτικό ότι κάθε διαφορετικό στέλεχος μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικά οφέλη. Για παράδειγμα, τα δύο προβιοτικά που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη δημιουργία γιαουρτιού - Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus - μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αφομοιώσει τη λακτόζη (τη ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα) όταν δυσκολευόμαστε να την αφομοιώσουμε. Έτσι, όταν αναρωτιόμαστε, «που ωφελούν τα προβιοτικά;» κατανοούμε ότι οι ειδικοί στην υγεία του εντέρου πιστεύουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην πέψη της λακτόζης που περιέχεται στο γιαούρτι αποτρέποντας τις ενοχλήσεις σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Συμπεριλαμβάνοντας λοιπόν τα προβιοτικά στην καθημερινή διατροφή θεωρείται ωφέλιμη επιλογή. Τα προβιοτικά μπορούν να καταναλωθούν με τον ίδιο τρόπο όπως πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και τα χρειαζόμαστε καθημερινά, όχι μόνο ως εφάπαξ πρόσληψη.
Μπορούμε εύκολα να απολαύσουμε τα οφέλη της λήψης προβιοτικών απλώς καταναλώνοντας ορισμένους τύπους ζυμωμένων τροφίμων, αλλά θυμήσου, δεν περιέχουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα προβιοτικά ή σε επαρκείς ποσότητες για να παρέχουν οφέλη στην υγεία. Το ζυμωμένο γάλα - συγκεκριμένα το γιαούρτι - περιέχει τις ζωντανές καλλιέργειες Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus που θεωρούνται ότι έχουν προβιοτικές ιδιότητες, αλλά αυτό που καθιστά το γιαούρτι με προβιοτικά είναι η ποσότητα (τουλάχιστον 108 CFU ανά γραμμάριο) αυτών των ζωντανών καλλιεργειών.