Υποστήριξη
Τηλ. Επικοινωνίας
Τηλ.: 210 6720000
Η ζύμωση είναι μια τέχνη που υπάρχει εδώ και αιώνες. Η διαδικασία της ζύμωσης των τροφίμων είναι στην πραγματικότητα μια αρχαία τεχνική πάνω από 13.000 ετών και αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής σε πολλούς πολιτισμούς. Είναι ένας φυσικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα, αλλά μας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις και υφές τροφίμων. Η ζύμωση χρησιμοποιεί ζυμωτές (μικροοργανισμούς) για να μεταμορφώσει τα τρόφιμα. Ακούγεται λίγο περίπλοκο; Ας το αναλύσουμε:
Ορισμένα από τα τρόφιμα που τρώμε αποτελούνται από πολύπλοκες οργανικές ενώσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα το κλασικό γάλα. Το γάλα αποτελείται από λακτόζη και άλλες πολύπλοκες οργανικές ενώσεις. Η ζύμωση είναι η διαδικασία που μπορεί να διασπάσει αυτές τις πολύπλοκες ενώσεις στο γάλα. Όταν ορισμένες ζυμώσεις όπως οι μικροοργανισμοί που ανήκουν στις οικογένειες Lactobacillus και Streptococcus δρουν στο γάλα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι. Αυτές οι ζυμώσεις αρχίζουν να λειτουργούν σε ορισμένες αντιδράσεις κάνοντας αλχημείες, όπως οι μικροί επιστήμονες που μεταμορφώνουν τα συστατικά σε υπέροχα φίλτρα και παρασκευάζουν λίγη μαγεία.
Ο Γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ ήταν ο πρώτος επιστήμονας που έδειξε ότι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να ξεκινούν τη ζύμωση. Παρόλο που η ζύμωση συνεχιζόταν για αιώνες, αυτή η μικρή ανακάλυψη μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί η ζύμωση κάνει τα νόστιμα τρόφιμα όπως το τυρί, το κρασί και το ψωμί να έχουν υπέροχη γεύση.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι εκείνα τα τρόφιμα που έχουν μετασχηματιστεί μέσω της διαδικασίας ζύμωσης από μικροοργανισμούς. Ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να περιέχει μόνο ένα στέλεχος βακτηρίων αλλά και εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια από αυτό! Ένα κλασικό γιαούρτι περιέχει συνήθως δύο στελέχη ενώ το Activia περιέχει πέντε στελέχη που υπάρχουν σε δισεκατομμύρια σε κάθε κύπελλο!
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ζύμωσης - ζύμωση γαλακτικού οξέος, ζύμωση αιθανόλης/ζύμωση αλκοόλης και ζύμωση οξικού οξέος. Στη ζύμωση γαλακτικού οξέος, τα στελέχη ζύμης και τα βακτήρια μετατρέπουν άμυλα ή σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία τροφών όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά, το κίμτσι και το ψωμί με προζύμι.
Στη ζύμωση αιθανόλης, οι ζύμες διασπούν τα άμυλα ή τα σάκχαρα σε μόρια αλκοόλης και διοξειδίου του άνθρακα, παράγοντας κρασιά και μπύρες.
Στη ζύμωση οξικού οξέος, τα άμυλα και τα σάκχαρα από τα δημητριακά και τα φρούτα διασπώνται σε ξίδι με ξινή γεύση και καρυκεύματα όπως μηλόξυδο, ξύδι κρασιού και κομπούχα.
Ακολουθεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα για υγιεινό πρωινό: αντικαταστήστε την μεγάλη παπάγια με μικρότερες για κάθε παιδί. Χρησιμοποιήστε τα υλικά από τη συνταγή μας για το πρωινό με φρούτα και γιαούρτι και βοηθήστε κάθε παιδί να φτιάξει τη δική του πρωινή βαρκούλα! Ενώ παίζουν, διδάξτε τους τα οφέλη του γιαουρτιού για πρωινό, κάνοντας τους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία ενός υγιούς, χαρούμενου πεπτικού! Να θυμάστε ότι αυτό που βάζετε στον οργανισμό σας είναι αυτό που βγάζετε προς τα έξω και το υγιεινό πρωινό με γιαούρτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε μια υγιεινή ζωή με μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι συνήθως ανθρακούχα ή ξινά. Το «άφρισμα» είναι μια σύνθετη σειρά χημικών αντιδράσεων μεταξύ ζυμώσεων και ενώσεων που μας δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Θα βρούμε λίγο άφρισμα στους ακόλουθους μετασχηματισμούς ζύμωσης:
Δημητριακά + μαγιά = μπύρα
Γάλα + βακτήρια = γιαούρτι
Κάθε ζύμωση είναι διαφορετική και η ανάμειξη διαφορετικών ζυμωτών είναι μια συναρπαστική διαδικασία που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στις τροφές που περιέχουν αυτούς τους ζυμωτές.
Γιαούρτι με προβιοτικά: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Πολλοί ειδικοί στην υγεία του εντέρου μας λένε ότι η προσθήκη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή μας μπορεί να είναι μια καλή ιδέα. Πώς μπορούμε όμως να εντάξουμε περισσότερες από αυτές στη διατροφή μας;
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο Activia – το οποίο είναι ένα ζυμωμένο τρόφιμο που περιέχει ένα μάλλον μοναδικό μείγμα 5 ζυμωτών. Μπορεί να ακούγεται σαν απλό γιαούρτι, αλλά είναι γεμάτο με εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ζωντανούς οργανισμούς που παραμένουν αόρατοι στα μάτια μας! Κάθε κύπελλο ζυμώνεται για ώρες στους 37°C για να βοηθήσει τα πέντε στελέχη καλών βακτηρίων που περιέχει να κάνουν τα μαγικά τους! Αυτά τα στελέχη περιλαμβάνουν τον Streptococcus thermophilus και τον Lactobacillus bulgaricus. Έπειτα υπάρχει ο Lactococcus lactis που συμβάλλει στην λαχταριστά λεία και κρεμώδη υφή του γιαουρτιού. Το Bifidobacterium στο Activia επηρεάζει επίσης τη γεύση του γιαουρτιού όταν συνδυάζεται με άλλους ζυμωτές.
Από ψωμί με προζύμι μέχρι κίμτσι, υπάρχει μια ολόκληρη πληθώρα επιλογών για να διαλέξετε, αν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στο καθημερινό σας μενού! Αλλά η αγαπημένη μας επιλογή είναι μάλλον το Activia! Πείτε μας προκατειλημμένους, αλλά δε θα ήταν πιο εύκολο να προσθέσετε ένα κύπελλο με ζυμωμένο Activia στην καθημερινή ισορροπημένη διατροφή σας;
Created by MINDSHARE