Υποστήριξη
Τηλ. Επικοινωνίας
Τηλ.: 210 6720000
Λένε ότι είσαι αυτό που τρως. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ τι τρώτε πραγματικά; Έχετε σίγουρα τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά το βασίλειο των τροφίμων είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Ένα μόνο κομμάτι ψωμιού ή κρέατος μπορεί να περιέχει χιλιάδες πολύπλοκες αλυσίδες αμύλου ή αμινοξέων. Οι επιστήμονες στα εργαστήρια τους βρήκαν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να αποδομήσουν αυτές τις αλυσίδες, αποφέροντας συχνά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα!
Μία τέτοια διαδικασία είναι η ζύμωση κατά την οποία οι μικροοργανισμοί διασπούν τις σύνθετες οργανικές ενώσεις σε υποπροϊόντα. Ας πάρουμε για παράδειγμα το γάλα. Είναι κατασκευασμένο από πρωτεΐνες, λιπίδια, λακτόζη και μια σειρά από άλλες σύνθετες οργανικές ενώσεις. Ορισμένοι ζυμωτές (μαγιά), όπως οι μικροοργανισμοί που ανήκουν στις οικογένειες Lactobacillus και Streptococcus μπορούν να επηρεάζουν το γάλα κάτω από τις σωστές συνθήκες. Το αποτέλεσμα? Το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι. Ανάλογα με τη διαδικασία ζύμωσης και τα είδη μαγιάς που χρησιμοποιούνται, θα μπορούσε ακόμη και να μετατραπεί σε τυρί ή κεφίρ!
Το τυρί, το ψωμί, το κρασί, ακόμη και η σοκολάτα είναι όλα τους τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση! Νόστιμες, πικάντικες πίκλες και λάχανο τουρσί υπάρχουν επίσης χάρη σε έναν συγκεκριμένο τύπο ζύμωσης γνωστό ως ζύμωση γαλακτικού οξέος. Όμως, η ζύμωση δεν αφορά μόνο τις έντονες γεύσεις και οσμές. Η διαδικασία θα μπορούσε επίσης να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τρόφιμα για μήνες. Δεν είναι περίεργο που αυτή η αρχέγονη παράδοση ζύμωσης γίνεται πλέον όλο και πιο δημοφιλής!
Η ζύμωση είναι δυνατή μόνο λόγω της δράσης μικρών μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια και οι μύκητες. Είναι ένας συναρπαστικός κόσμος όπου κάθε μικροοργανισμός παίζει ρόλο και δημιουργεί τη δική του υφή και γεύση.
Όταν μιλάμε για τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, αναφερόμαστε σε μικροσκοπικά βακτήρια που συχνά ανήκουν στην οικογένεια βακτηρίων γαλακτικού οξέος, τα οποία εργάζονται σκληρά για να διασπάσουν τις σύνθετες ενώσεις στα τρόφιμα. Μερικές φορές, τα βακτήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους μύκητες. Για παράδειγμα, τα βακτήρια και οι μύκητες μετατρέπουν μαζί το αλεύρι σε ψωμί ή τα φασόλια σόγιας σε σάλτσα σόγιας.
Ο όρος ζυμωμένα τρόφιμα, έχει γίνει συνώνυμος με τη νέα δημοφιλή λέξη προβιοτικά. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι δεν περιέχουν όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα προβιοτικά
Η ζύμωση περιλαμβάνει συντήρηση τροφίμων και συνεπάγεται τροποποίηση συγκεκριμένων τροφίμων, αλλά ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες που επηρεάζουν περισσότερο τη γεύση και την υφή τους. Υπάρχει ακόμη και ένα υποσύνολο ζυμωμένων τροφίμων που περιέχουν ζωντανά βακτήρια που θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία και αυτά τα ζωντανά βακτήρια ονομάζονται προβιοτικά.
Για παράδειγμα, τα γιαούρτια είναι ζυμωμένα τρόφιμα και μερικά (όχι όλα!) περιέχουν αρκετές ζωντανές καλλιέργειες (Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus) για να χαρακτηριστούν ως γιαούρτια με προβιοτικά. Ζωντανές καλλιέργειες σε γιαούρτια ή γάλα που έχει υποστεί ζύμωση μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της πέψης της λακτόζης σε άτομα που έχουν δυσκολία στην πέψη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν σε ποσότητες άνω των 108 CFU ανά γραμμάριο για να θεωρηθούν προβιοτικά.
Επιπλέον, τα γιαούρτια είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Πρόκειται για ένα ευέλικτο τρόφιμο που μπορείτε να συμπεριλάβετε εύκολα στον υγιεινό τρόπο ζωής και στις διατροφικές επιλογές σας.
Ενδιαφέρεστε; Λοιπόν, μπορείτε να ξεκινήσετε τη γευστική φροντίδα του εαυτού σας, επιλέγοντας γευστικά Activia σε τακτική βάση! Γιατί να μην ξεκινήσετε με ένα κύπελλο την ημέρα ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής σας; Αγαπήστε τον εαυτό σας από μέσα!
Created by MINDSHARE